Turkisk baklava

Många svenskar anser att baklava är för sött men vad är då lösgodis undrar jag? Testa att äta en bit baklava med vaniljglass – det smälter i munnen och smakerna som gifter sig är en sann njutning. Exakt ursprung för baklavan vet man inte mer än att det uppstod under det ottomanska riket. Det receptet som används idag uppfanns i Istanbul av sultanens kockar i Topkapi Palace. Det finns riktigt bra baklava att äta i Sverige men ett tips är att köpa det från ett turkiskt eller arabiskt café. Lidl brukar exempel ha dem under sina orientaliska veckor men köp nybakade på ett fik är mitt tips. De godaste jag köpt i Sverige var strax utanför Stockholm. Min kompis hade köpt en lägenhet av en mäklare Salem och där fanns ett bageri men tyvärr minns jag inte namnet. Baklava kan göras av flera olika nötter, pistage är min favorit men både hassel- och valnötter är riktigt goda. Den söta smaken kommer av den lag som hälls över då de är färdiggräddade som består av bland annat honung och socker. Så otroligt gott bakverk.

Baklava gjorda på pistagenötter