Sommarkakor

Sommarkakor av mördeg går snabbt och lätt

Tänk dig en strålande vacker sommardag, en syrenberså, nykokt kaffe eller saft och ett fat med hembakade sommarkakor. Låter det inte ljuvligt? Att baka småkakor precis som generationerna före gjorde har blivit trendigt igen sedan några år tillbaka. Kanske bakar vi inte och bjuder på sju sorters kakor som mormor eller farmor, men några olika sommarkakor går snabbt att baka med en bra grunddeg. En klassisk deg som går att variera på många olika sätt är mördegen. Vetemjöl, strösocker och smör är ingredienserna som ingår traditionellt sett, ibland tillsätts även ett ägg för att få degen lite smidigare. Blanda samman 4 ½ dl vetemjöl , ½ dl strösocker och 200 g smör eller margarin. Dela degen i två halvor. hacka nötter med en vass kniv, två-tre matskedar nötter är lagom. Se till att ha vassa eggar, köp knivar på nätet, både enklare och dessutom oftast billigare. Sprid ut de hackade nötterna på bakbordet och rulla den ena deghalvan i nötterna till en rulle omkring fyra cm i diameter. Skär sedan rullen i lagom tjocka längder och grädda i 200 grader, mitt i ugnen i ungefär tio minuter. Den andra halvan kavlar du ut och tar ut runda mått från. Gör ett litet hål i mitten och klicka i lite god sylt. Grädda på samma sätt som nötkakorna. Njut!