Prinsesstårtans historia

Tycker du om att baka eller är du någon som hellre äter bakverken än bakar de själv? Oavsett vilket så är prinsesstårta kanske något som faller dig i smaken. Prinsesstårtan är en av våra mest klassiska bakverk. Cirka 70 procent av bakelserna som säljs på konditorier är prinsessbakelser. Prinsesstårtans historia dateras till slutet av 1930-talet. Jenny Åkerström hade under början av 1900-talet en populär husmodersskola där prins Carl och prinsessan Ingeborg av Danmarks döttrar prinsessorna Astrid, Margaretha och Märta gick. På 30-talet skulle hon göra en kokbok och fick då tillåtelse till att kalla den för ”Prinsessornas kokbok”. I denna hade hon en tårta som kallades för grön tårta, som senare kom att kallas för prinsesstårta. prinsesstårtan får en egen vecka varje år i slutet av september sedan 2004. Då går 10 kronor av varje såld tårta till Kronprinsessan Victorias fond. Om grön är den enda färgen som godkänns på prinsesstårtans lock råder det delade meningar om. En del anser att de rosa och gula tårtorna också kan kallas för prinsesstårtor medan andra anser att de rosa tårtorna är operatårtor och de gula är Carl Gustav-tårtor. Den är inte så svår att göra som den kan verka och på internet kan man hitta många bra recept på hur man bakar en egen. Om du bakar en tårta så är en gräddsifon en bra investering eftersom det blir riktigt enkelt att dekorera den snyggt med grädde eller som i prinsesstårtans fall enkelt att applicera grädden som skall ligga ovanpå vanilkrämen i det översta lagret av tårtan. Grädde behövs även runt hela tårtan för att parsipanen skall fästa på ett bra sätt och bilda en mjuk kuddliknande struktur. Jag tror faktiskt att jag skall ta och lägga till ett recept på Prinsesstårta här snart, blev sugen nu när jag skriver om det. Den är i all sin enkelhet en av mina absoluta favoriter, jag köper ofta prinsessbakelser när jag är på cafe. Kika tillbaka här snart så skall vi se om det itne ligger ett litet recept på tårtan/bakelsen här!

Inget slår prinsesstårtans populäritet