Guldkorn på Österlen

Nyligen publicerade NY Times en lista över platser i världen att besöka under 2016. Gissa om jag blev jätteglad när jag upptäckte att min favoritdel av landet – Skåne – fanns bland de första tio! De berömde maten i Skåne och det kan jag förstå. Min lycka blev fulländad när de nämnde en krog i en av de finaste byarna jag känner, Skåne-Tranås. Så nu tänkte jag ta tillfället i akt och tipsa om två mysiga fikaställen i samma by. Det är såna mysiga ställen med cafékänslan i särklass, så tveka inte att göra ett besök om du har vägarna förbi Österlen. Jag kan utlova att det blir både ställen och stunder att minnas! I de där byarna på Österlen hittar man såna guldkorn att man nästan inte tror att det är sant. För det hör inte till vanligheter att det finns så många mysiga caféer, second hand butiker och ovanliga handelsbodar där man minst anar.

Hos Madame Blå får man aldrig nog av dagsfärska bakelser och kakor i gammaldags anda. Här kommer man in och man vill bara smaka på allt. Ägarinna bakar sina små kakverk med kärlek och det kan man inte ta miste om.

I Chokladfabriken möts man av doften av kakaobönor och kaffe. Sen står man där och har svårt att bestämma sig vilka praliner ska man välja till en kopp varm choklad. En fikastund i fabrikens café är ett minne för livet. Känslan och atmosfären på båda ställena är omöjliga att omsätta i ord. Därom vittnar många turister från hela världen som jag möter nästan varje gång jag är på besök. Jag har vänner som bor i omgivningarna och känner mig privilegierad över att kunna komma så ofta jag vill utan att känna mig som vanlig turist. Lucky me!

chokladfabrik