Baka bröd utan jäst

Baka bröd utan jäst
Hembakat bröd är ju bara så gott, och doften som fyller huset är inte dum den heller. Att baka själv innebär också att du får bestämma precis vad du vill ha i brödet och kan anpassa kryddningen till situationen. Men att baka bröd tar lång tid och därför är det kanske inte något som du gör varje vecka. De goda nyheterna är att du kan baka bröd utan jäst. Istället för jäst använder du bakpulver eller bikarbonat.

Recept på bröd utan jäst

Limpor, bullar, pannbröd eller scones, allt är enkelt och går snabbt. Att baka bröd utan jäst innebär att brödet inte håller sig inte lika länge som ett bröd bakat med jäst, så det är som godast nybakat. Orkar du inte äta upp allt på en gång, så frys ner och ta upp när brödsuget sätter in. Receptet nedan på en snabb grovlimpa, kommer från Köket.se.
Till en limpa behöver du:
ol>

  • 5 dl filmjölk
  • 1 dl sirap
  • 2 tsk brödkryddor
  • 10 dl rågsikt
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk bikarbonat
  • smör eller olja till formen
  • Sätt ugnen på 200 grader, blanda filmjölk och sirap och rör ner de torra ingredienserna i blandningen. Blanda bara ihop, det ska vara ganska kladdigt. Klicka ut smeten i den smorda formen och grädda ca 40-45 minuter strax under mitten av ugnen. Du kan använda samma recept, men till långpannebröd. Lägg bakplåtspapper på en plåt och klicka ut en fyrkant. In i ugnen i cirka 30 minuter och skär sedan brödet i rutor. Smakar väldigt gott till frukost med smör och ost.