Går det att baka bröd snabbt?

Finns det något bättre än doften av nybakat bröd? Jag tror inte det! Tyvärr är det många som tror att det tar lång tid eller är svårt att baka bröd. Sanningen är att det faktiskt går att baka bröd snabbt och enkelt. Du behöver egentligen bara tre ingredienser: mjöl, jäst och degvätska såsom vatten eller mjölk. Du kanske har en surdegsgrund som du vill använda vid bakningen? Det är helt förståeligt, det blir ju så gott och dessutom är det extra kul att baka bröd med gamla metoder. Visste du till exempel att surdegsbakning kan spåras 6000 år bakåt i tiden? Men, tyvärr så måste ett surdegsbröd ta sin tid, det är en del av charmen. Ett tips för att få smaken men ändå baka bröd snabbt är att använda surdeg tillsammans med vanlig jäst. Våga experimentera med smakerna på ditt bröd, prova att tillsätta olika örter, nötter eller varför inte frön? Gruyèreost och oliver, eller ett klassiskt valnötsbröd är alltid gott. Glöm inte heller saltet som både ger en elastisk deg och framhäver smakerna på ditt nybakade bröd. Det som tar mest tid när det gäller brödbakning är oftast jäsningen, och det är tyvärr ingenting som kan stressas fram. Det du kan tänka på är att låta degen jäsa i ett varmt dragfritt rum eftersom kyla saktar ner jäsningsprocessen. Du kan också lägga till socker i den vätska du löst upp jästen i, för då snabbas jäsningsprocessen upp. Om du sedan vill korta ner tiden brödet står i ugnen kan du istället för att baka limpor välja att göra frallor istället. Mindre bröd har en kortare tillagningstid. Jag hoppas att dessa tips får dig att ta steget till att våga baka ditt eget bröd eftersom det är både roligt och kreativt. Dessutom är det billigare och godare än köpebröd.